Spoorvervoer is snel, betrouwbaar en geschikt voor alle soorten ladingen, zoals containers, droge- en vloeibare massagoederen, en zware en gevaarlijke ladingen. Eén trein haalt gemiddeld 45 vrachtwagens van de weg. Spoorvervoer maakt de logistieke keten in de haven duurzamer en efficiënter. Het spoor is een belangrijke transportmodus voor Zeebrugge met een aandeel van meer dan 15% in de totale modal split. Tegen 2030 moet dit percentage ook in Antwerpen bereikt zijn. 

Spoorverbindingen met Europese bestemmingen

Port of Antwerp-Bruges beschikt over vlotte spoorverbindingen met alle belangrijke Europese spoorcorridors. De spoorverbindingen bieden korte transittijden en filevrij transport naar de belangrijke economische hubs in Europa.

 

Het aantal spoordiensten is de voorbije jaren fors toegenomen. Port of Antwerp-Bruges brengt vraag en aanbod samen door intensief samen te werken met de spooroperatoren. Zo komen nieuwe hoogfrequente spoorshuttles met Europese focusregio’s in het achterland tot stand.

 

Vanuit Antwerpen vertrekken ook regelmatige spoorverbindingen met bestemmingen als Rusland, Kazachstan, Korea en China.

Spoortransport in Port of Antwerp-Bruges

Railport coördineert alle spooractiviteiten in de haven en werkt projecten uit met verschillende partners. Die moeten het spoorvervoer binnen de haven en de verbindingen met andere Europese hubs versterken. Private spoorwegondernemingen, spoorexpediteurs, werkplaatsen, tankplaatsen en verhuurders van rollend materieel zijn actief in Antwerpen.

In Antwerpen

Het spoornetwerk in Antwerpen bestaat uit meer dan 1 000 kilometer spoorlijnen. Railport en Infrabel zijn belangrijke partners voor het optimaliseren van spoortransport. Infrabel is de eigenaar van de spoorlijnen en staat in voor het beheer en het onderhoud van de spoorinfrastructuur.

In Zeebrugge

In Zeebrugge hebben alle terminals in de haven hun eigen spoorinfrastructuur wat hen toelaat om intermodale diensten aan te bieden.

Goederentransport via spoor verdubbelen

De combinatie van een haven die groeit, verhoogde druk op het wegennet en ambitieuze milieudoelstellingen, maken het promoten en ondersteunen van alternatieven voor het vervoer over de weg absoluut noodzakelijk. Port of Antwerp-Bruges lanceerde een masterplan om het spoorvervoer in het Antwerpse havengebied te verdubbelen tot 15% tegen 2030.

Rail Traffic System

Rail Traffic System (RTS) is de digitale spoorapplicatie die de communicatie verzorgt tussen de spoorbedrijven en de spooroperatoren van de terminals. Het moet uitgroeien tot hét unieke communicatieplatform voor alle spooractoren in de haven. De applicatie maakt een uniforme uitwisseling van informatie mogelijk en stelt alle relevante data digitaal en gecentraliseerd ter beschikking.

 

In de huidige versie van RTS, die volop in de testfase zit, kunnen spoorondernemingen, terminals en derde partijen het transport van treinen of wagons plannen en afhandelen. Alle betrokken partijen kunnen ook trajecten tracken en real time posities van treinen en wagons raadplegen.

Centraal meldpunt spoor haven

Plan je werkzaamheden aan een spoorbrug of overweg en wil je de spoorsector hierover inlichten? Heb je een vraag over een spooroverweg in de haven? Zijn er werkzaamheden aan een spoorlijn of overweg en wil je hier graag meer over weten?

Maak een melding
Port of Antwerp-Bruges beschikt over uitstekende logistiek voor alle soorten transport en goederen. Geen enkele andere haven ligt zo centraal in Europa. In samenwerking met onze partners bouwen we aan duurzaam goederenvervoer en overtuigen we spelers in de logistieke keten van de voordelen van duurzame transport.©Benjamin Brolet

Nieuwe verbindingen en evenementen

Blijf op de hoogte van de meest recente intermodale verbindingen. Krijg als eerste een overzicht van alle evenementen voor het spoorvervoer.

Schrijf je in

Gerelateerde downloads

Een brochure met alle spoor-, binnenvaart- en korte-vaartverbindingen vanuit Antwerpen.
A product sheet with all rail, inland and short shippingconnections from Antwerp.

Product Sheet Connectivity

15/6/2022
Een brochure met alle spoor-, binnenvaart- en korte-vaartverbindingen vanuit Antwerpen. A product sheet with all rail, inland and short shippingconnections from Antwerp.
Download
A practical map with all rail facilities in Antwerp.

Plooikaart voor spoorvervoer in Antwerpen

27/4/2022
A practical map with all rail facilities in Antwerp.
Download
An overview of all rail connections from and to Antwerp.

Spoorverbindingen van en naar Antwerpen

26/4/2022
An overview of all rail connections from and to Antwerp.
Download
Only available in Dutch.

Subsidies spoorvervoer: Federale voorwaarden

26/4/2022
Only available in Dutch.
Download

Subsidies spoorvervoer: Vlaamse voorwaarden

26/4/2022
To stand out from the competition on the world market, companies must be able to call on the best possible supply chain to get cargo to its final destination.

Brochure Supply Chain

13/6/2022
To stand out from the competition on the world market, companies must be able to call on the best possible supply chain to get cargo to its final destination.
Download

Contacteer onze experts

Katarina Stancova, Senior Mobility Advisor Rail
Katarina Stancova

Senior Mobility Advisor Rail

Nils Van Vliet

CEO Railport

Niels Reyniers

Mobility Advisor

Camille Lubon

Mobility Advisor

Heb je vragen?

 

Aarzel niet ons gespecialiseerde team te contacteren.

Dit vind je misschien ook interessant

Meest gezocht