2025-04-03

Van Mayastad tot onze haven: waarvoor gebruik je LiDAR-scans?

Dankzij LiDAR-scantechnologie ontdekte een student vorig jaar via Google een oude Mayastad in de jungle. Wist je dat we die technologie ook in onze haven gebruiken?

Wat is LiDAR?

Wat een radar met radiogolven doet, doet LiDAR met lichtgolven. Een LiDAR-scanner maakt met onzichtbare laserstralen een scan van de omgeving. Zo creëert het een puntenwolk van miljoenen dicht opeengepakte punten. Gespecialiseerde software zet die puntenwolk om in een 3D-model. Dat 3D-model kan je voor allerlei toepassingen gebruiken, zo kan een modelleur er bijvoorbeeld een technisch model van maken. 

 

Die laserstralen dringen bijvoorbeeld door de bladeren van bomen. Daarom scanden wetenschappers grote delen van de jungle in Mexico met LiDAR-technologie. Bij het bekijken van die scans ontdekte een student in Amerika op die manier een overgroeide Mayastad waar tot wel 50 000 mensen gewoond zouden hebben. De stad, de tweede grootste Mayastad die ooit werd gevonden, kreeg de naam Valeriana. 

Wist je dat speciale scans bruggen in de haven tot in de puntjes uittekenen? Explainer waarin Peter Rollier uitlegt hoe een Lidarscan van de Noordkasteelbrug in combinatie met AI een puntenwolk creëert wat makkelijker naar een 3D model kan worden omgezet

LiDAR in de haven

Ook in de haven zetten we LiDAR-technologie in. “Voor inspectie en onderhoud van bruggen en sluizen gebruiken onze experten 3D-modellen.” vertelt Peter Rollier, manager BIM office bij Port of Antwerp-Bruges. “Tot vandaag baseerden ze die modellen op bestaande plannen, maar die zijn vaak oud en onvolledig. Daarom gaan ze ter plaatse meten, wat tijd kost.”

 

Daar komen LiDAR-scans dus goed van pas. “Met die scans maken onze experten snellere en nauwkeurigere modellen van bijvoorbeeld bruggen of sluizen, waar ze opmetingen mee kunnen maken. Een eerste test leverde zo een gedetailleerd beeld op van de Noordkasteelbrug.”

Wat zijn de voordelen?

“Ons inspectieteam inspecteert de brug op hetzelfde moment als wanneer we het scannen. Daarna kunnen ze het inspectieverslag, de foto’s en het model op het bureau gemakkelijk opnieuw bekijken. Zo markeren ze gebreken en laten ze onderhoud inplannen, dankzij het model, zonder naar de brug te hoeven gaan.” zegt Peter. De scans zorgen dus voor een snellere verwerking, meer informatie over het asset en de mogelijkheid om deze te delen met leveranciers.

 

"Deze technologie bestaat al langer, maar is nu slimmer dankzij AI," geeft Peter nog mee. “AI groepeert de puntenwolk in categorieën zoals gebouwen, wegen en bomen. Dankzij die innovatie, filter je door de miljoenen punten gemakkelijk enkel de zaken die je wil omvormen tot een model.”

Dit vind je misschien ook interessant