In deze reeks artikels belichten we drie verschillende domeinen waar we er maximaal op inzetten om goederen veilig tot bij de klant te krijgen: de ISPS-regelgeving, het virtuele veiligheidsnet en de douane. In dit artikel geeft Mieke Laethem, manager product bij Port of Antwerp-Bruges, meer uitleg over de verschillende technologische oplossingen die samen het virtuele veiligheidsnet in de haven vormen.
2025-07-17
Beveiliging van jouw supply chain door de haven heen – virtueel veiligheidsnet
Port of Antwerp-Bruges is een van de belangrijkste knooppunten voor de wereldwijde handel, met een cruciale rol in de logistiek van containers, waaronder ook temperatuurgecontroleerde ladingen, roll on-roll off en breakbulk. Om de veiligheid en de efficiëntie in de doorstroming van deze goederen te verhogen, gelden er in Port of Antwerp-Bruges uitgebreide en innovatieve beveiligingssystemen.
Om de beveiliging in de haven naar een hoger niveau te tillen, investeert Port of Antwerp-Bruges in een virtueel veiligheidsnet. Dat bestaat uit verschillende innovatieve, technologische oplossingen die samen een digitaal schild vormen.
Certified Pick up
“Het digitaal platform Certified Pick up is een groene-lichten-oplossing, specifiek voor de veiligheid van de binnenkomende containers.” legt Mieke uit. “Het is een neutraal systeem dat de containerstatus centraliseert en alle partijen die betrokken zijn bij het importproces verbindt.”
In plaats van traditionele pincodes baseert Certified Pick up de vrijgave van containers op identiteit door het gebruik van een Alfapass. Zo neemt de kans op misbruik sterk af en zorgt het platform voor een transparanter, veiliger en efficiënter ophaalproces van de containers. “Een jaar na de officiële lancering van het platform, worden dagelijks bijna 4000 containers opgehaald via het platform.”
Inbound Release Platform
Het Inbound Release Platform biedt een transparante en betrouwbare oplossing voor het aangifte- en controleproces.
“Met het Inbound Release Platform stroomlijnen we de communicatie tussen logistieke spelers onderling en naar de Belgische douane. Het innovatieve platform digitaliseert ook de gegevensuitwisseling. Via een digitale afhandeling van de douaneprocessen stromen alle type goederen die Europa via België binnenkomen vlot door.” vertelt Mieke.
Digital twin
De digital twin, APICA, is een virtuele kopie van het Antwerpse havengebied. “Met deze technologie maken we verschillende soorten data inzichtelijk om operaties vlot en veilig te laten verlopen.” geeft Mieke mee.
Dankzij verschillende databronnen, slimme camera’s en sensoren analyseert de digital twin elke situatie. Op die manier verloopt de monitoring van het hele havengebied een pak efficiënter.
Autonome drones
In de haven vliegt een netwerk van autonome drones door het luchtruim. Mieke legt uit: “Dat netwerk gebruiken we voor de inspectie van infrastructuur, bewaking en monitoring op het Antwerpse platform. We kunnen er ook het ligplaatsbeheer mee controleren. Dankzij deze drones kunnen we op een oppervlakte van 21 000 voetbalvelden snel schakelen bij mogelijke incidenten. Zo zetten we AI in voor onder andere olievlek- of drijfvuildetectie. Daarnaast ondersteunen de drones de veiligheidspartners bij incidenten en branden.”
Het is de eerste keer dat 'beyond visual line of sight'-dronevluchten op deze schaal in zo’n complexe industriële omgeving als de haven worden ingezet. Mieke: ”Een wereldprimeur dus, waardoor de haven nog een stukje efficiënter en veiliger wordt.”
Blijf op de hoogte
Automatisch op de hoogte blijven van alles wat reilt en zeilt in de haven? Schrijf dan in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt de laatste ontwikkelingen en events dan rechtstreeks in je mailbox.