2025-04-23

Waarom staat er een kasteel in de bouwput van de Royerssluis?

“Het kasteeltje” is de bijnaam van oude sluismeesterswoning van de Royerssluis in Antwerpen. Een systeem van steunbalken en wanden beschermen dit monumentale pand tijdens de verbouwing aan de Royerssluis.

Zicht op de Sluismeesterswoning vande Royerssluis, bijgenaamd Het Kasteeltje, een gebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar een ontwerp van stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen, met links de SAMGA magazijnen en rechts het sluis- en brugwachtershuisje A18.

Huis met aanzien

Dit bijzondere huis was de woning van de sluismeester: de directeur van de sluis. Hij was verantwoordelijk voor de bediening van de sluis en liet schepen de haven binnenkomen of uitvaren. Dit was een belangrijke functie en daar hoort een huis met aanzien bij. Daarom ontwierp architect Alexis Van Mechelen, bekend van de opera en de stadsfeestzaal in Antwerpen, de sluismeesterswoning in een neo-Vlaamserenaissance-stijl.  Het opvallende torrentje aan de zijkant van het gebouw is de reden van de bijnaam “kasteeltje”.  Aannemers Louis Coiseau en Jean Cousin bouwden de sluismeesterswoning van 1904-1907, zij waren ook verantwoordelijk voor de aanleg van de allereerste haven in Zeebrugge.

Toekomst van de Royerssluis

De Royerssluis verbindt de Schelde met het Albertkanaal en is een van de oudste sluizen van Antwerpen. Hij was toe aan een opknapbeurt en daarom startte in 2021 een grote verbouwing. De Royerssluis wordt 50 meter langer en 14 meter breder. Zo varen in de toekomst ook de grootste binnenvaartschepen door de sluis. Wist je dat je de verbouwing aan de Royerssluis kan volgen via een livestream?

Bescherming van het kasteeltje

En de sluismeesterswoning? Die blijft fier overeind tussen alle werken. Het pand moet intact blijven, omdat het een beschermd monument is. Daarom staan er betonnen wanden tegen de palen onder het huis. Ook in de kelder houden dwarsbalken de fundering van de woning op haar plaats. Op de balken zitten sensoren die de trillingen in het gebouw meten om te voorkomen dat de werken het monument te veel laten schudden. Naar verwachting zijn de werken in 2028 klaar. De oude sluismeesterwoning wordt ondergronds verbonden met de nieuwe sluis. Zo kan de Royerssluis net als vroeger worden bediend vanuit de sluismeesterswoning. Verleden en heden worden zo letterlijk met elkaar verbonden.

Dit vind je misschien ook interessant