2023-11-15

Certified Pick up: deadline op 15 januari

De terminals op het Antwerpse havenplatform maken zich verder klaar voor het gebruik van Certified Pick up, het containerafleverproces dat gebaseerd is op identiteit in plaats van pincodes. In het kader van een digitale beveiligde haven, is de implementatie van Certified Pick up één van de prioriteiten van Port of Antwerp-Bruges. De afgelopen maanden zijn er heel wat optimalisaties gebeurd om het proces nog beter af te stemmen op de noden van de gebruikers.

Pincodes verdwijnen

Certified Pick up gaat een volgende fase in. Hou er rekening mee dat vanaf 15 januari de pincodes voor het ophalen van een container verdwijnen in Antwerpen. Vanaf dan is het enkel nog mogelijk om via het Certified Pick up platform een container op te halen.

 

Daarom lanceren we de oproep om Certified Pick up nu al zoveel mogelijk te gebruiken. Zo is iedereen klaar om op 15 januari vlot de overstap te maken. 

 

Terminals die op dit moment al zeker zijn dat ze dan de overstap maken zijn DP World (K1700), MPET,  PSA 869 en PSA 913. De terminals achter de sluizen zullen kort daarna live gaan. 

Controleer de lichten in Certified Pick up

Certified Pick up zorgt voor volledige transparantie in verband met de status van een import container. Die status zie je door de lichten in het platform. Het is belangrijk om deze proactief op te volgen. Controleer eerst of het overkoepelende licht groen is, voor je een container komt afhalen op de terminal. 

Met Certified Pick up verloopt de afhandeling van importcontainers veiliger en efficiënter.

Volg een training

Om de uitrol van Certified Pick up te vergemakkelijken, organiseerden we trainingen voor de release parties en transportoperatoren. Binnen die laatste categorie werden er aparte sessies voorzien voor de vrachtwagenoperators en de spoor- en binnenvaartoperators. Op die manier leerden al 1070 mensen om vlot met Certified Pick up te werken.

 

Download de presentaties, of bekijk de volledige opnames van die trainingen op de website van Certified Pick Up

 

Die inspanningen blijken effectief. Na de trainingen zagen we een toename van de registraties op het platform, voornamelijk door internationale spelers. We tellen vandaag al meer dan 2500 gebruikers.

 

Save the date: volgende Q&A sessie op 14 december - meer informatie op de website.

Tips & tricks

Op zoek naar extra hulp bij het gebruik van Certified Pick up? Op de Documentatie-pagina van de website vind je allerlei handige informatie voor het gebruik van het platform. Je vindt er: 

  • De volledige flow van het importproces van een container
  • Tips & tricks om de douaneformaliteiten correct en efficiënt af te handelen
  • Informatie over de tarieven en facturatie voor Certified Pick up
  • Brieven (in het Nederlands, Engels, Duits en Frans) om partners in de importketen op de hoogte te brengen en hen te vragen zich op Certified Pick up te registreren

 

Bovendien geven we een antwoord op de meest gestelde vragen.

 

De terminals communiceren ook op hun beurt. Ze zullen flyers met de nodige informatie uitdelen aan de chauffeurs. 

Op de website van Certified Pick up vind je extra hulp bij het gebruik van het platform.

Blijf op de hoogte

Automatisch op de hoogte blijven van alles wat reilt en zeilt in de haven? Schrijf dan in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt de laatste ontwikkelingen en events dan rechtstreeks in je mailbox.

Ontvang nieuws uit de haven
Blijf op de hoogte van alles wat reilt en zeilt in de haven.

Dit vind je misschien ook interessant