2024-01-26

Automatische korting voor Green Award binnenschepen

Sinds 1 januari 2024 krijgen binnenschepen met een Green Award Goud of Platina automatisch korting op de binnenvaartrechten van Port of Antwerp-Bruges. Dit past binnen de inspanningen van de haven om milieuvriendelijker achterlandtransport te promoten.

De samenwerking met Stichting Green Award werd vandaag in het Havenhuis in de kijker gezet. Jan Fransen, executive director van Stichting Green Award overhandigde vandaag aan William Demoor, Chief Customer Relations Officer van Port of Antwerp-Bruges het bord dat bevestigt dat Port of Antwerp-Bruges een “Green Award Incentive Provider” is.

Port of Antwerp-Bruges is een official "Green Award Incentive Provider".

Korting voor milieuvriendelijke binnenschepen

In de tariefverordening 2024 van Port of Antwerp-Bruges zijn kortingen voorzien voor milieuvriendelijke binnenschepen. De haven beloont op die manier binnenvaartondernemers die in hun vergroeningsinspanningen verder gaan dan de industriestandaard of dan de wet het voorschrijft.

"Met de kortingen voor milieuvriendelijke binnenschepen steunen we onze klanten die zich onderscheiden op vlak van milieu en klimaat. Door als incentive provider in te stappen bij Green Award, maken we het voor de binnenvaartondernemers ook nog eens heel gemakkelijk om de kortingen te krijgen." - William Demoor, Chief Customer Relations Officer van Port of Antwerp-Bruges

William Demoor is Chief Customer Relations Officer van Port of Antwerp-Bruges.

Automatische kortingen via Green Award

Eén van de manieren om aan te tonen dat een binnenschip in aanmerking komt, is een audit te laten uitvoeren door de Stichting Green Award. Het resultaat van de audit blijft drie jaar geldig. 

 

Schepen die op deze audit een score “Goud” of “Platina” halen, krijgen bij hun aanloop in Port of Antwerp-Bruges automatisch korting op de havenrechten. Schepen met “Goud” krijgen 10% korting, schepen met “Platina” 15%.  Op dit moment staan al meer dan 150 binnenschepen die Antwerpen aanlopen geregistreerd met de score “Goud” of “Platina”. 

 

Interessant voor de binnenvaartondernemer is dat het systeem in meerdere havens wordt gebruikt zodat hij niet in elke haven moet bewijzen dat zijn schip in aanmerking komt. Onder meer daarom was er vanuit de binnenvaartsector er al langer vraag naar een systeem van korting op basis van de Green Award-certificering.

 

Zonder Green Award moet de binnenvaartondernemer voor elk binnenschip zelf alle documenten aanleveren die aantonen dat het schip in aanmerking komt voor korting op de havenrechten.

"Als je onze lijst met deelnemende havens bekijkt, zie je dat Port of Antwerp-Bruges daar perfect bij past. Antwerp-Bruges speelt als belangrijk logistiek knooppunt een cruciale rol in de Belgische en Europese economie. Als een dergelijke haven de verduurzaming van de binnenvaart door middel van een Green Award-incentive stimuleert, heeft dat grote impact. Wij zijn er heel blij mee, ook omdat wij Antwerpen al heel lang op onze verlanglijst hadden staan en het ARA-drietal nu compleet is.” - Jan Fransen, Executive Director van Green Award

Samenwerking

Voor Port of Antwerp-Bruges is de transparantie van Green Award een belangrijk argument om in te stappen als Incentive Provider.

 

“De samenwerking met Green Award maakt het mogelijk om de verduurzamingsinspanningen die binnenvaartondernemers leveren transparant in kaart te brengen. Als haven zetten we vol in op verduurzaming en daarom zorgen we voor de nodige ‘nudging’. In onze tariefverordening 2024 voorzien we dan ook automatische kortingen voor die binnenschepen die van Green Award een ‘gouden’ of ‘platina’ kwalificatie krijgen.” - Annick De Ridder, havenschepen van de stad Antwerpen en Voorzitter van de Raad van Bestuur van Port of Antwerp-Bruges

Dit vind je misschien ook interessant