In Port of Antwerp-Bruges verloopt het importcontainerproces via het virtuele platform Certified Pick up. Dit staat garant voor een veilig, transparant en efficiënt vrijgaveproces voor inkomende containers die vervolgens via spoor, binnenvaart of truck de haven verlaten.

Blijf op de hoogte van Certified Pick up

Schrijf je in om updates over Certified Pick up te ontvangen:

Abonneer je op updates
Containers

Digitale, veilige en geïntegreerde oplossing voor de vrijgave van containers

Certified Pick up is een applicatie voor de vrijgave van containers op Antwerpse containerterminal. Voor alle ketenpartners die betrokken zijn bij dit vrijgaveproces is het gebruik van Certified Pick up verplicht. De applicatie is een product van NxtPort, het bedrijf dat instaat voor de verdere digitalisering van processen in de havengemeenschap. Het juridische kader is opgenomen in de Havenpolitieverordening. De rederijen kennen een vrijgaverecht toe aan al hun klanten.

Aan de slag!

Hieronder vind je een kort overzicht van hoe je aan de slag gaat. Voor meer informatie raadpleeg je de uitgebreide documentatie op de website van NxtPort (Engelstalig).

Lees de volledige handleiding

Stap 1: Toegang krijgen tot de 'Certified Pick up'-applicatie

  • Als je nog geen account hebt op C-point, registreer je eerst je bedrijf en vraag je toegang tot Certified Pick up door de stappen te volgen in bovenstaande handleiding (Engelstalig).
  • Als je wel al een account hebt op C-point, log je in en vraag je toegang aan tot de 'Certified Pick up'-applicatie, zoals uitgelegd in dit deel van de handleiding.
  • Je ontvangt een bevestigingsmail wanneer je aanvraag is goedgekeurd. Nu kan je doorgaan naar Stap 2.
Ga naar C-Point

Stap 2: Log in op de NxtPort-console om je inschrijving te voltooien

  • Log in op de NxtPort-console, aanvaard de Algemene Voorwaarden en vul je facturatie- en contactgegevens in om het instellen van je account te voltooien.
Ga naar de NxtPort-console

Stap 3: Van start gaan met Certified Pick up

Forwarders, BCO's en transportbedrijven kunnen het 'Certified Pick up'-proces op twee manieren implementeren in hun organisatie:

Hoe werkt Certified Pick up?

Het Certified Pick up-platform ontvangt en verwerkt containerinformatie. Aan de hand daarvan genereert het een gemachtigde afhandeling op basis van identiteit, waarmee de uiteindelijke uitvoerder de container ophaalt. De aanmaak van deze gemachtigde afhandeling gebeurt pas op het moment dat de finale vervoerder gekend is. Zo is het tijdsbestek tussen de aanmaak van dit recht en de afhandeling van de container minimaal.

Kom meer te weten
Containers

Wat zijn de voordelen van Certified Pick up?

  • Transparant: In de eerste fase zorgt het Certified Pick up-platform voor transparantie over de containerstatus, met als doel de operationele efficiëntie voor elke speler in de keten te verhogen.
  • Veilig: In de tweede fase schakelen de verschillende ketenpartners geleidelijk aan over op de nieuwe manier van afhandelen, namelijk afhalen op basis van identiteit i.p.v. pincodes. Zo wordt het mogelijk om te traceren welke partijen betrokken waren bij het afhandelen van de container.
  • Efficiënt: Administratieve processen verlopen een stuk eenvoudiger, medewerkers werken veiliger en de doorlooptijd van importcontainers in de haven vermindert.
PSA Terminal Tripoli

NxtPort

Voor de laatste ontwikkelingen kan je rechtstreeks terecht op de website van NxtPort.

 

NxtPort, een dochteronderneming van Port of Antwerp-Bruges, maakt het delen van data transparanter en eenvoudiger. Zo krijgen alle spelers in de logistieke keten de juiste informatie op het juiste moment.

Als haven nemen we met dit initiatief onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ik juich toe dat de havengemeenschap mee haar schouders zet onder een verdere beveiliging van de logistieke keten.

Annick De RidderHavenschepen
Schepen Annick De Ridder

Tarieven en facturatie

Hier zie je de bijdrage per container voor de verschillende partijen die Certified Pick up gebruiken, evenals de tarieven die verbonden zijn aan het aansluiten op het platform.

Dit vind je misschien ook interessant

Meest gezocht