Walstroom voor de binnenvaart

Door gebruik te maken van walstroom kan je efficiënter omgaan met energie aan boord van je binnenschip ten opzichte van het traditionele gebruik van een generator voor elektriciteit.

Een veilige walstroomaansluiting voor je binnenschip

Sommige binnenvaartschepen ondervinden technische problemen bij het aansluiten op walstroom. een goed hulpmiddel om veilig gebruik te maken van walstroom is de NBN-EN 15869-3:2019 norm.

 

Binnenvaartschepen die aan deze norm voldoen, kunnen probleemloos aansluiten aan de walstroom.

 

Kijk hieronder na of jouw binnenschip de juiste apparatuur aan boord heeft.

Walstroom is een milieuvriendelijke manier om binnenvaartschepen en sleepboten te laten aansluiten aan het elektriciteitsnet en de CO2 uitstoot te verminderen.
Walstroomaansluiting voor de binnenvaart

1. Conforme installatie

Walstroomkasten in de haven van Antwerpen zijn conform de NBN-EN 15869 norm geïnstalleerd.

 

2. IP67 walstroomkabel of stekker

De IP67 walstroomkabel of walstroomstekker garandeert een water- en stofdichte maar vooral veilige walstroomaansluiting tussen je schip en de walstroomkast.

3. Scheidingstransformator

De scheidingstransformator voorkomt elektrolytische corrosie aan je schip en garandeert tegelijk een veilig gebruik van je installaties aan boord.

 

4. Softstartschakelaar

De softstartschakelaar ingebouwd in de scheidingstransformator zorgt ervoor dat de stroom bij koppeling geleidelijk wordt ingeschakeld, waardoor de walzekering niet overbelast raakt.

Subsidie

Als één of meerdere onderdelen ontbreken op jouw schip, kan je hier sinds september 2022 een subsidie voor aanvragen via de Ecologiepremie+ van VLAIO. Kmo’s genieten van 50% subsidie en grote ondernemingen kunnen voor 40% van de aankoopprijs een subsidie krijgen. Op de website van de Ecologiepremie+ vind je ook de voorwaarden en de te doorlopen procedure om de subsidie te kunnen ontvangen.

 

Download de volledige technologielijst van Ecologiepremie, waar de walstroomaansluiting aan scheepszijde van een binnenvaartschip aan werd toegevoegd (technologienummer 201090).

Als één of meerdere onderdelen ontbreken op jouw schip, kan je hier sinds september 2022 een subsidie voor aanvragen via de Ecologiepremie+ van VLAIO.

In de limitatieve technologielijst van het Agentschap Innoveren en Ondernemen vind je alle technologieën die in aanmerking komen voor een Ecologiepremie (Only available in Dutch)

Limitatieve technologieënlijst Ecologiepremie+

30/9/2022
In de limitatieve technologielijst van het Agentschap Innoveren en Ondernemen vind je alle technologieën die in aanmerking komen voor een Ecologiepremie (Only available in Dutch)
Download

De voordelen van walstroom op een rijtje

  • Het aantal draaiuren van je generator daalt. Je bespaart op het onderhoud en de levensduur van je generator.
  • Gebruik maken van walstroom voorkomt dat je inefficiënt elektriciteit produceert via je dieselgenerator: je bespaart op je energiefactuur.
  • Het leven op en naast de wal wordt een stuk aangenamer: je ademt geen schadelijke stoffen in en je vermindert de impact op het klimaat.
  • Je zorgt voor minder geluidshinder en geuroverlast.
  • Je voelt minder trillingen aan boord van het binnenschip.
  • Voor een groot deel van de schepen is de kost voor walstroom gelijk aan de kost om een generator te laten draaien, soms zelfs goedkoper.

Bespaar op je energiefactuur met deze tips

Energie besparen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met deze eenvoudige en efficiënte maatregelen kan je snel 30% van je energie voor huishoudelijk gebruik verminderen.

 

I. Zet je verwarming een graadje lager

Je elektrische verwarming verbruikt erg veel. Zorg er daarom voor dat je niet onnodig aan het verwarmen bent. Door de temperatuur een graadje lager in te stellen bespaar je al snel 6 à 7%.

 

II. Vervang je verlichting door LED

Gloeilampen, halogeenlampen en TL-lampen verbruiken veel energie want er komt veel warmte vrij ten opzichte van de hoeveelheid geproduceerd licht. Als je LED-verlichting gebruikt, verdien je op één jaar terug. Bovendien hebben LED-lampen aanzienlijk meer branduren vooraleer ze het begeven. Zo bespaar je ook in de ounderhoudskosten.

 

III.  Verlaag de temperatuur van je boiler

Optimaliseer de instellingen van je ketel. Zo vermijd je onnodige kosten op je energiefactuur. Uiteraard mag dit geen invloed hebben op je comfort. verlaag de insteltemperatuur stelselmatig en evalueer het comfort. Normaal kan je ervan uitgaan dat een temperatuur van 55°C voldoende is. Stel de temperatuur ook niet te laag in. Anders ontstaat een risico op bacteriegroei. Een goede ondergrens is 58°C.

Energie besparen voor je binnenvaartschip

IV. Monitor je energieverbruik

Door je energieverbruik op geregelde tijdstippen op te volgen kan je snel achterhalen wat je grootste verbruikers zijn. Op die manier kan je bewuster omgaan met het energieverbruik op je schip en vermijd je verrassingen op het einde van het jaar.

 

V. Installeer restwarmteterugwinningsmotoren

Gebruik de restwarmte van je hoofdmotoren opnieuw voor je verwarming en voor de productie van sanitair warm water.

 

VI. Isoleer waar mogelijk

Door te isoleren heb je minder warmteverliezen en hoef je minder te verwarmen. Het is verstandig om je woongedeelte en stuurhut goed te isoleren. Ook is het nuttig om isolatie aan te brengen in de ruimtes van je boiler en leidingen of andere locaties waar je ongewenst warmteverlies waarneemt.

Energie besparen voor je binnenvaartschip

Vind een walstroomaansluiting

Op website van de Vlaamse Binnenvaartservices vind je een overzicht van het netwerk aan walstroomvoorzieningen in Vlaanderen. Momenteel zijn er drie locaties met walstroomaansluitingen in Antwerpen in beheer van Port of Antwerp-Bruges. In Zeebrugge zijn er geen walstroomaansluitingen voor de binnenvaart.

 

Wachtdok der lichters, Noordkasteel

7 kasten (max. 63A) voor binnenvaart aan Kaai 75

2 kasten (max. 125A) voor tankvaart aan Kaai 85-87

Wachtplaatsen Kanaaldok B2

14 kasten met 3 aansluitingspunten (2 max. 63A + 1 max. 32A)

Kattendijkdok-Oostkaai, Kattendijkdok-Westkaai, Asiadok en Willemdok

Deze walstroomaansluitingen worden beheerd door Stad Antwerpen. 

 

Stadshavendienst
Droogdokkenweg 4 - Haven 18
2030 Antwerpen
+32 3 338 93 14

Via Connect4Shore kan je gebruik maken van een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk van de wal. Na registratie kan je tegen een tarief van 0,27 €/kWh gebruik maken van deze dienst.

Registreer
Walstroom voor de binnenvaart

In 2021 werd een energie- en walstroomscan uitgevoerd op 26 binnenschepen. Onze aanbevelingen zijn gebaseerd op de resultaten van deze studie. De energiescans zijn een onderdeel van het Europese onderzoeksproject Clean Inland Shipping (CLINSH).

 

In het rapport vind je gedetailleerde info over de studie, de aanpak en de aanbevolen maatregelen.

Contacteer onze experts

Transparant icoon voor de toepassing van 'onkosten' in kader van het nieuw intranet
Port Dues

Havenrechten Port of Antwerp-Bruges

Vragen?

Aarzel niet ons te contacteren.

Dit vind je misschien ook interessant