Antwerp@C is een project dat in het teken staat van innovatieve CO2-reductie. Samen met zeven toonaangevende chemie- en energiebedrijven, werken we daarmee aan de transitie naar een circulaire en klimaatneutrale haven.

Samenwerken aan innovatieve CO2-reductie

Het afvangen en opslaan van CO2 (Carbon Capture & Storage, CCS) en op termijn het hergebruik van CO2 als grondstof voor verschillende toepassingen (Carbon Capture & Utilisation, CCU), worden gezien als belangrijke sporen in de transitie naar een koolstofneutrale haven.

 

Daarom bundelen we de krachten met zeven toonaangevende spelers uit de energie- en chemische sector. Samen met Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, INEOS, Fluxys en Total Energies werken we aan innovatieve CO2-reductie. Het project Antwerp@C heeft het potentieel om de CO2-uitstoot in Antwerpen tegen 2030 met de helft te verminderen.

Met Antwerp@C hebben we de sleutel in handen om een innovatief grensoverschrijdend CCUS-project te realiseren, een primeur in zijn concept en schaal. 

Jacques Vandermeiren CEO Port of Antwerp-Bruges

Hoe wil Antwerp@C CO2-uitstoot verminderen?

Antwerpen herbergt de grootste geïntegreerde energie- en chemiecluster van Europa. Dat maakt het dé locatie om nieuwe bedrijfsoverschrijdende samenwerkingen te creëren en aan CO2-reductie te doen. Hoe wil Antwerp@C dit doen?

 

Het begint bij het afvangen en lokaal transporteren van CO2. Daarvoor zijn pijpleidingen nodig, net als een gemeenschappelijke installatie voor het vloeibaar maken van CO2, units voor de tussentijdse opslag, et cetera. Omdat België niet over de geschikte ondergrond beschikt om CO2 ondergronds op te slaan, is internationale samenwerking noodzakelijk. Enerzijds om CO2 grensoverschrijdend te vervoeren en anderzijds om deze permanent op te slaan in onder meer lege gasvelden onder de zee.

 

Antwerp@C voorziet twee pistes voor grensoverschrijdende CO2-transportinfrastructuur. In een eerste fase wordt het CO2 in vloeibare vorm verscheept naar lege gasvelden in het Noordzeegebied. Daarnaast verkent Antwerp@C de mogelijkheid om in een tweede fase CO2 via een pijpleiding naar Nederland te transporteren.

 

Antwerp@C is een project dat in het teken staat van innovatieve CO2-reductie.

Contacteer onze expert

Hanne Talboom
Hanne Talboom

Project Manager

Jan De Meyer
Jan de Meyer

Project Manager Port Projects

Vragen?

Aarzel niet ons te contacteren?

Dit vind je misschien ook interessant