2023-10-06

Nieuwe sleepboten voor Port of Antwerp-Bruges: focus op innovatie en vergroening

Port of Antwerp-Bruges schaft zes nieuwe sleepboten aan, waaronder één elektrische - een Europese primeur. Deze uitbreiding kadert in de vernieuwing en vergroening van de vloot, waarbij de nadruk ligt op duurzame en energie-efficiënte vaartuigen. 

Vijf diesel RSD sleepboten en één RSD-E

De aankoop omvat vijf diesel aangedreven RSD sleepboten die bestaande sleepboten zullen vervangen. Maar de echte gamechanger is de elektrische versie, de RSD-E, die in het najaar van 2024 wordt verwacht. De dieselversies volgen kort daarna, in het voorjaar van 2025. Damen Shipyards, een vooraanstaande scheepsbouwer, staat in voor de levering van deze duurzame schepen.

 

Met de RSD-E wordt Port of Antwerp-Bruges de eerste Europese haven met een volledig elektrische sleepboot met 70 ton trekkracht in haar vloot. Een indrukwekkend laadstation van 1.5MW zal op het operationeel hoofdkwartier NOC (Nautisch Operationele Cluster) worden geïnstalleerd, waarmee de 2.782 MWh batterijen in slechts twee uur volledig kunnen opgeladen worden.

Reversed Stern Drive of RSD

De sleepboot is ontworpen volgens het dubbele boegprincipe en is uitgerust met een gepatenteerde dubbele Twin Fin skeg, die voor verbeterde vaareigenschappen zorgt. Hierdoor kan ze dynamisch worden ingezet als voor- en achtersleepboot. Bovendien is de sleepboot energie-efficiënter dankzij haar specifieke ontwerp en is ze uitgerust met een stikstofoxidefilter. In september 2020 schafte Port of Antwerp-Bruges haar eerste RSD sleepboot aan, waarna er nog twee volgden. 

 

Naast de inzet van deze technologie maken de Hydrotug en Methatug, de eerste sleepboten ter wereld op respectievelijk waterstof en methanol, ook hun opwachting. Deze projecten zijn onderdeel van een integraal vergroeningsprogramma voor de vloot en benadrukken de ambitie om tegen 2050 een klimaatneutrale haven te zijn. 

Ontworpen volgens het dubbele boegprincipe en kan dynamisch worden ingezet als voor- en achtersleepboot.

Met de aankoop van deze nieuwe energiezuinige sleepboten hebben we weer een mijlpaal bereikt op weg naar een groene vloot.

Rob Smeets, Chief Operations Officer Port of Antwerp-Bruges
Chief Operations Officer Port of Antwerp-Bruges

Rob Smeets, Chief Operations Officer Port of Antwerp-Bruges: “Met de aankoop van deze nieuwe energiezuinige sleepboten hebben we weer een mijlpaal bereikt op weg naar een groene vloot. Onze ambitie is om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn, door veel verschillende duurzaamheidspaden te bewandelen en door te durven pionieren met innovatieve technologieën. Deze sleepboten zijn een goed voorbeeld van hoe onze duurzame toekomst eruit moet zien.”

Naast de Europese primeur van een elektrische sleepboot volgen weldra ook wereldprimeurs: de eerste sleepboten op waterstof en methanol!

Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges
Havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges

Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges, voegt toe: “Met zes nieuwe sleepboten, waaronder één elektrische, vernieuwen en verduurzamen we onze eigen vloot. 100% inzetbaarheid én energie-efficiëntie dragen we immers hoog in het vaandel. Naast de Europese primeur van een elektrische sleepboot volgen weldra ook wereldprimeurs: de eerste sleepboten op waterstof en methanol!”

Dit vind je misschien ook interessant