2023-03-02

Finale goedkeuring voor drone netwerk

Vandaag kregen Port of Antwerp-Bruges en partners Dronematrix, Skeydrone en Proximus groen licht om hun drone in een box netwerk D-Hive te lanceren. Dit betekent dat een operationele vergunning werd gegeven om dagelijks automatische BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) dronevluchten uit te voeren in het Antwerpse havengebied, een primeur in de wereld.

De goedkeuring werd onderstreept door het bezoek van belangrijke vertegenwoordigers van Europese en nationale regelgevende instanties verbonden aan de drone-luchtvaart (EASA, Eurocontrol, FOD Mobiliteit en Vervoer, Skeyes, DGLV). Tijdens dit bezoek waren ze getuige van de eerste toegestane vlucht van een BVLOS-drone nabij de Kieldrechtsluis, uitgevoerd vanuit een Command & Control Center in het centrum van de haven.

bezoek van EASA en Euro control  aan de controle kamer  voor automtisch BVLOS drones te laten vliegen

De goedkeuring betekent het startschot voor een operationeel dronenetwerk.

De operationele vergunning is opgebouwd rond een nieuw BVLOS-kader (bekend als pre-Uspace airspace) dat door Skeydrone is gebouwd en door BCAA (Belgian Civil Aviation Authority) en EASA (European Union Aviation Safety Agency) is goedgekeurd als een legitiem en veilig kader voor BVLOS-vluchten. Met de goedkeuring van dit kader is alles klaar om het D-Hive netwerk van geautomatiseerde drones in de komende maanden volledig operationeel te maken.

Dit vind je misschien ook interessant