Dé hotspot voor circulaire economie komt tot stand in de Antwerpse haven. NextGen District biedt een plek aan bedrijven actief in onder meer recyclage en groene energie en stimuleert daarnaast allerhande nieuwe innovaties, van start-ups over scale-ups tot captains of industry. Iets voor jou?

NextGen District in Antwerpen is een broedplaats voor innovatieve, duurzame en circulaire chemie en is de nieuwe hub voor circulaire economie.

Baanbreker. Vernieuwer. Jij bent aan zet.

Een schonere, groenere wereld voor ons allemaal. Dromen of doen? Jij bent aan zet. En je mag zelf de krijtlijnen mee bepalen. We hebben nood aan pioniers. Aan ondernemende vernieuwers die ons tonen dat we ons doel kunnen bereiken door de status quo uit te dagen en te vechten voor een duurzame wereld zonder klimaatverandering.

Sluit je aan bij een bruisend netwerk

Ontdek het NextGen District-netwerk. Een hotspot die bruist van nieuwe ideeën en creatief ondernemerschap. Een centrum voor logistieke diensten van wereldklasse, rustend op de sterke schouders van geschoolde arbeiders. Gelegen in hartje Europa, met uitstekende multimodale verbindingen. Jouw nieuwe uitvalbasis?

Neem contact op
NextGen District nodigt je uit om te investeren uit om te investeren in het hart van de chemische industrie in de haven van Antwerpen. Ondernemen als onderdeel van een bruisend netwerk in het logistieke centrum van Europa.

Registreren

Geïnteresseerde kandidaten kunnen zich registreren tot en met vrijdag 19 januari 2024. Je zal dan ook alle bijkomende informatie ontvangen.

Registreer je als kandidaat

Vragen

Heb je specifieke vragen over deze bevragingsbundel of -procedure, dien dan je vraag in via dit formulier. Dat kan tot en met vrijdag 19 januari 2024.

Stel een vraag

Bevragingsbundel en ondersteunende documenten

In de bevragingsbundel vind je alle details over het terrein en de bijhorende specificaties, alsook informatie over de vereisten waaraan je als potentiële concessionaris moet voldoen en de manier waarop je een projectvoorstel kan indienen.

Deze bundel bevat een toelichting van de bevragingsprocedure waarbij aan bod komt op welke wijze een projectvoorstel voor de concessie moet worden ingediend.

Bevragingsbundel NextGen District

3/1/2024
Deze bundel bevat een toelichting van de bevragingsprocedure waarbij aan bod komt op welke wijze een projectvoorstel voor de concessie moet worden ingediend.
Download
Bijlage bij de bevragingsbundel met het concessieplan.

Concessieplan NextGen District

19/1/2024
Bijlage bij de bevragingsbundel met het concessieplan.
Download
Bijlage bij de marktbevraging met toegestane planten en heesters.

Toegestane planten en heesters

24/7/2023
Bijlage bij de marktbevraging met toegestane planten en heesters.
Download
Bijlage bij de bevragingsbundel met de kennisgeving betreffende de verwerking van persoonsgegevens.

Kennisgeving verwerking persoonsgegevens

28/3/2023
Bijlage bij de bevragingsbundel met de kennisgeving betreffende de verwerking van persoonsgegevens.
Download
Bijlage bij de bevragingsbundel met de bijzondere voorwaarden.

Bijzondere voorwaarden

22/12/2023
Bijlage bij de bevragingsbundel met de bijzondere voorwaarden.
Download
Bijlage bij de bevragingsbundel over de Life Cycle Analysis.

LCA-TOOL

22/12/2023
Bijlage bij de bevragingsbundel over de Life Cycle Analysis.
Download

Hotspot voor pioniers

NextGen District zal een aantal interessante spelers binnen de circulaire industrie huisvesten:

Plug

Plug, een Amerikaanse leverancier van waterstofoplossingen zal een groene waterstofproductiefabriek bouwen. Deze zal, door middel van een combinatie van lokaal geproduceerde zonne- en windenergie en aangekochte groene stroom, 12.500 ton vloeibare en gasvormige groene waterstof per jaar produceren voor de Europese markt.

Tijdens een persconferentie in New York (en in kader van Belgische handelsmissie in VS) op 8 juni 2022 zetten Plug Power en Ekopak hun handtekening samen met Port of Antwerp-Bruges om een concessieovereenkomst af te sluiten op NextGen District. De projecten van deze pioniers, een groene waterstoffabriek en een vooruitstrevende waterfabriek, leveren een essentiële bijdrage aan de circulariteit in de haven.

TripleHelix

Het TripleHelix project SurePUre is een pilootfabriek voor de recyclage van polyurethaanschuim en PET schaaltjes die omgezet worden in polyolen en amines. Die zuivere chemische stoffen kunnen dan opnieuw ingezet worden, onder meer bij de productie van nieuwe polyurethaan producten. De fabriek zal volledig circulair werken en in haar eigen energiebehoeftes voorzien.

 

TripleHelix' rol in de circulaire economie maakt van Port of Antwerp-Bruges een duurzame partner voor de toekomst.

Triple Helix

Bolder Industries

Het gepatenteerde proces van Bolder Industries extraheert de chemische stoffen uit afgedankte autobanden voor hergebruik in rubber, plastic en petrochemische producten.

 

In dit terugwinningsproces wordt 98% van de materialen van de band gebruikt, terwijl 75% van de vaste stoffen en vloeistoffen hun weg terugvinden naar nieuwe banden, geproduceerde rubberproducten en kunststoffen.

Bolder Industries

Ekopak

Met het project Waterkracht zal Ekopak een vooruitstrevende waterfabriek installeren die het door Aquafin gezuiverde afvalwater van de inwoners van Antwerpen omzetten naar kwalitatief en duurzaam koelwater voor bedrijven in de haven.

 

Bij volle capaciteit zal de fabriek tot 3000 m³/u aan water kunnen produceren, zodat op jaarbasis minimum 20 miljard liter afvalwater kan worden hergebruikt.

Ekopak

PureCycle

PureCycle Technologies zal haar eerste polypropyleen recyclingfabriek in Europa bouwen in NextGen District. De nieuwe fabriek zal een jaarcapaciteit hebben van 59.000 ton (130 miljoen pond), met verdere uitbreidingsmogelijkheden aangezien het perceel van 14 hectare plaats biedt aan vier verwerkingslijnen met een totale capaciteit van ongeveer 240.000 ton (goed voor ongeveer 500 miljoen pond) per jaar.

 

PureCycle Technologies' rol in de circulaire economie maakt van Port of Antwerp-Bruges een duurzame partner voor de toekomst.

Integratie industriële en chemische cluster

NextGen District ligt in een industriële omgeving en vlakbij de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. Hierdoor is een wisselwerking mogelijk met bestaande bedrijven en leveranciers. Dit clusterversterkend effect biedt zowel nieuwe als bestaande bedrijven een competitief voordeel.

Contacteer onze experts

Dries Van Gheluwe

Business Development Advisor

Marijn Janssens

Key Accountmanager

Dit vind je misschien ook interessant